vrijdag 15 juni 2012

DIY: Spijkerjack bleken

De trend van het bleken is weer terug van weggeweest en dit merk je wel aan de vele gebleekte items die je nu in de winkels ziet hangen. Van spijkerbroeken tot jurkjes en jacks. You name it, they got it. Het leuke aan deze trend vind ik dat je het ook heel goed zelf kunt doen. Iedereen heeft vaak wel een fles bleek in huis staan en dat in combinatie met een oud kledingstuk geeft je al snel een leuk costumized item terug. Aangezien ik maar genoeg dingen in mijn kast heb hangen die helaas het levenslicht nooit meer zien werd het voor mij tijd om eens met bleek te gaan experimenteren. Ik heb ervoor gekozen een spijkerjack te bleken, omdat ik het resultaat op spijker het mooiste vind (ik heb al een normaal shirt proberen te bleken, maar dit bleek helaas een roze disaster te worden) en ik nog een 7 jarig exemplaar in de kast had hangen. Ondanks dat het spijkerjack al 7 jaar oud is pas ik het nog altijd en is het juist een onwijs mooi model. Zonde om in de kast te laten dus, tijd voor een bleek beurt!

Zorg dat je alle benodigdheden bij elkaar hebt. Dit zijn om te beginnen een fles bleek, maakt niet uit welk merk of waar vandaan bleek is bleek. Een afwasteiltje dat groot genoeg is om je kledingstuk in te doen. Een aantal handschoentjes, een tafel en een vuilniszak en natuurlijk het item dat je wilt bleken.

Trek je handschoentjes aan en vul de afwasteil met ongeveer 3/4 warm water en 1/4 bleek. Hier moet je zelf een beetje mee spelen, omdat het ervan afhangt hoe sterk je wilt gaan bleken. Mijn spijkerjack was heel erg donker blauw en omdat ik het graag heel licht wilde hebben kwam ik er al snel achter dat 1/4 te weinig was en heb ik er nog een flinke scheut bij gegooid.

Stop je kledingstuk in de afwasteil en zorg ervoor dat alles goed wordt ondergedompeld. Doordat sommige delen nogal opgevouwen het water in zullen gaan moet je tijdens het dompelen blijven 'kneden' om ervoor te zorgen dat alle oppervlakken goed doordrenkt worden.

Afhankelijk van hoeveel bleek je hebt gebruikt zal je al vrij snel resultaat zien. Bij mij zie je hier nog ontzettend goed het verschil tussen de donkere plekken en de al gebleekte stukken. Het is echt een beetje experimenteren met je eigen voorkeur, hoe lichter je het wilt hebben hoe langer je het in bleek moet laten zitten.

Nadat je vindt dat het kledingstuk over het algeheel voldoende gebleekt is leg je het buiten op een tafeltje met een vuilniszak. Hierdoor kan het nu goed drogen (niet als het regent natuurlijk, dat spreekt voor zich) en kan je eventueel als je wilt bepaalde delen nog meer bleken. Je ziet dat het jack bij mij nog heel erg vlekkerig is en ook waren de mouwen nog veel te donker met wat ik wilde. Ik wilde graag de mouwen richting wit hebben en het middenstuk licht blauw. Door middel van pure bleek op de plaatsen te spuiten die ik graag nog verder gebleekt wilde zien en dit uit te wrijven heb ik het jack zo kunnen afmaken als ik wilde. Hierna heb ik het buiten ongeveer een half uur laten drogen. Vervolgens gaat het kledingstuk de wasmachine in (belangrijk is dat dit helemaal alleen gebeurd, dus geen andere kleding erbij!).

Tadaa! Het resultaat van mijn spijkerjack nadat het uit de wasmachine komt en is opgedroogd. In de wasmachine is het nog iets meer gaan bleken en is alles wat egaler geworden. Ik vind het ook heel mooi dat uiteindelijk ook de mouwen ook echt wat lichter zijn geworden dan het middenstuk. Mijn eerst zo donkere spijkerjack dat niks anders deed dan in de kast hangen is nu heel licht geworden en voelt als een nieuw gekocht kledingstuk waar ik nog veel plezier van ga hebben. 

8 opmerkingen:

 1. Nice! Het is nog best egaal en een veel beter kleurtje dan dat 'ie was! Als ik had geweten dat dit kon... hihi. Ik heb namelijk zo'n kleur spijkerjasje gekocht nadat ik er al 100 jaar naar op zoek was. Maar ik had het gewoon zelf kunnen maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wow, dat ziet er best professioneel uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat ontzettend leuk gedaan! Heel netjes ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. wauh, ik heb een stuk of 7 jasjes in de kast hangen, allemaal donker maar met jouw aanwijzing ga ik er nu ook maar een bleken, bedankt voor je tip!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. supernicee ik heb er ook een waar ik niks mee doe tog maar es gaan probereb(-; het reseltaat is zo mooii

  BeantwoordenVerwijderen
 6. supernicee ik heb er ook een waar ik niks mee doe tog maar es gaan probereb(-; het reseltaat is zo mooii

  BeantwoordenVerwijderen