zaterdag 2 maart 2013

Interview Mimi Nizan: "Dit is waar mijn hart ligt!"

Onlangs interviewde ik voor Styletoday de inspirerende blogger en illustrator Mimi Nizan. Met haar sprak ik over de blogscene, haar ambities en geweldige illustraties. Lees hier het interview!

Wat heeft jou er toe gezet om een blog te beginnen?

“Ik ben mijn blog begonnen met de intentie om mijn illustraties aan anderen te laten zien. In 2010 had ik voor het eerst een expositie tijdens de Amsterdam Fashion Week en eigenlijk toen bedacht ik mij dat ik hetzelfde ook op een blog zou kunnen uiten. Ik ben daarom destijds een blog begonnen om mijn passies te kunnen delen met de buitenwereld. Eigenlijk wist ik zelf nog niet eens zo goed wat een blog precies was, maar het leek mij gewoon heel leuk om een persoonlijke website te beheren waarop je al je foto’s en inspiraties kunt delen en kunt schrijven over dingen waar je aan denkt.”

Je valt onder de categorie fashionblogs, maar je onderscheidt jezelf daarbinnen heel erg door je illustraties. Is dit je bewuste keuze geweest?

“Nee, eigenlijk wilde ik met mijn blog vooral mijn illustraties laten zien, maar om de een of andere reden kwam het er telkens niet van. Ik kreeg heel veel reacties van bezoekers dat ze ook graag foto’s van mijn outfits wilden zien, dus zodoende was mijn blog in het begin vooral een fashionblog. Hierdoor waren er eerst geen illustraties op mijn blog te vinden, omdat ik ook niet wist of mensen hier wel op zaten te wachten.
Sinds het afgelopen half jaar ben ik eigenlijk pas illustraties gaan plaatsen en hier kreeg ik meteen zoveel goede reacties op, nog meer dan op mijn outfit foto’s zelfs, dat het meteen duidelijk was dat de bezoekers het wel echt leuk vinden om te zien.”


Hoe probeer jij je blog interessant te houden voor je bezoekers?

“Ik denk dat mensen het sowieso al heel erg leuk vinden om te zien dat je meer kunt dan alleen jezelf op de foto zetten, maar het ook op een inspirerende wijze kunt natekenen. Maar mensen willen tegenwoordig ook meer dan alleen iets bekijken, ze zijn nieuwsgierig naar waar je iets vandaan hebt of hoe je iets hebt gemaakt. Hier probeer ik sinds kort op in te spelen door video’s op mijn blog te plaatsen waarin ik laat zien hoe ik een tekening heb gemaakt. Door middel van zo’n tutorial kan ik bezoekers een kijkje achter de schermen laten zien en delen hoe zij zo’n zelfde tekening kunnen maken.”

Je mag jezelf met recht een illustrator noemen, heb je dit altijd al willen worden?
“Nee, want toen ik nog jonger was had ik het eigenlijk niet echt door dat ik zo goed kon tekenen. Ik tekende wel altijd al, maar voor mij was het toen niets bijzonders. De docenten zagen wel meteen dat ik voor mijn jonge leeftijd al heel mooi kon tekenen in vergelijking met het gekras van mijn klasgenootjes. Ik besloot pas heel laat dat ik iets kon doen met mijn tekeningen en in 2010 ging ik echt illustreren. Dat was het moment waarop ik besefte dat ik het zo leuk vind en dit is waar mijn hart ligt.”
Post je nog wel outfits op je blog, nu je meer met illustraties gaat doen?
"Ik doe nog weleens mijn outfit plaatsen, maar ik heb geen tijd om dit elke dag te doen. Wel werk ik met een vaste fotograaf voor al mijn foto’s, dus wanneer ik een keer foto’s wil maken dan staat zij direct voor mijn deur. Ik denk dat ik het ook nog wel moet blijven doen om mijn outfits te fotograferen en op mijn blog te zetten, omdat dit er juist voor zorgde dat de bezoekers mij zijn gaan volgen. Dus ik wil nu niet alleen illustraties op mijn blog, maar ik vind de combinatie van die twee een fijne afwisseling.”Heb je een bepaalde blogger of illustrator als jouw grote voorbeeld?
“Ik heb geen blogger die mijn voorbeeld is, maar wel andere soort mensen die mij inspireren. Ik hou bijvoorbeeld heel erg van filmsterren uit de jaren 50/60 en omdat ik zelf half Frans ben, is voor mij Brigitte Bardot een groot icoon. Dat klinkt misschien heel standaard, maar ik merk dat ik iets heb met haar dat mij inspireert. In alles wat ik doe, hoe ik mij aankleed en hoe ik teken. Het is een soort herkenning omdat zij ook Frans is.”
Waar haal jij je inspiratie voor je illustraties vandaan?
“Ik zit soms in Parijs in de metro, wat totaal niet glamorous is, maar als ik dan om mij heen kijk zie ik heel veel inspirerende dingen. Franse mensen die rustig een boekje zitten te lezen in de drukke metro, daar krijg ik een soort feeling bij waar ik ook weer een tekening uit kan halen. Of ik krijg bijvoorbeeld zin om mijn Franse kanten te benadrukken in mijn kleding of mijn haar op een bepaalde manier te steken. Dus ik denk dat ik mijn inspiratie haal uit dagelijkse mensen die ik zie en objecten en gebouwen die ik tegen kom. Ik ben eigenlijk ook heel erg nostalgisch, waardoor ik altijd aan het terug blikken ben in de tijd en dit verwerk ik dan weer in mijn tekeningen.”
Wat teken je het liefste?
“Mijn illustraties hebben altijd iets te maken met mode. Zo combineer ik mijn twee passies met elkaar. Over het algemeen hebben de tekeningen meestal iets surrealistisch en het zijn altijd vrouwen, eigenlijk teken ik nooit een man. Het liefst laat ik mijn fantasie de vrije loop bij een tekening, maar ik krijg soms ook opdrachtjes van bedrijven of de vraag van mensen of ik hun wil natekenen. Zelfs mede-bloggers hebben mij benadert met de vraag of ik een logo wil ontwerpen of hun wil natekenen. Dit vind ik wel leuk om te doen, maar kan ik niet zomaar voor iedereen doen natuurlijk. Het liefste teken ik vanuit de gedachten die ik in mijn hoofd heb zitten.”
Op welke tekening ben je het meeste trots?
“Ik teken soms ook celebrities na die mij inspireren en toen ik een keer Lana del Rey had getekend zag ik achteraf hoe goed deze gelukt was.  De fans van Lana del Rey op Twitter gingen dit vervolgens weer retweeten, waardoor ik er heel veel reacties en nieuwe bezoekers door kreeg! Maar ik ben ook trots op mijn illustraties van Anna Nooshin en blogger Nikkie. Ik had deze als een karikatuur getekend en ze voelden zich ook heel vereerd om zichzelf getekend te zien.”Hoe lang ben je met een tekening bezig?
“Ongeveer 10 tot 15 uur. Eerst teken ik alles met de hand, daarna scan ik de tekening in waarna ik digitaal de kleuren toevoeg en alles perfect maak. Dit duurt meestal het langste, omdat een opdrachtgever soms toch nog andere kleuren wilt proberen. Maar ik ben best wel obsessief, dan ga ik ook pas slapen als de tekening helemaal klaar is.”
Wat wil je graag nog bereiken met illustreren?
“Ik zou heel graag willen samenwerken met merken voor meerdere illustraties. Mijn droom is om dan een vitrine van een winkel te vullen met mijn illustraties. Bijvoorbeeld een 3D effect met tekeningen, waar de producten uit de winkel dan in verwerkt zijn. In Parijs zie ik dit al vaker bij Dior en Chanel, dus het lijkt me geweldig om dat ook voor zo’n merk te mogen doen. Maar ook lijkt het me leuk om shoppingbags te vullen met illustraties, zodat je niet meer zo’n saai plastic tasje krijgt bij je aankoop maar een mooie tas met tekeningen erop. Eigenlijk heb ik nog zoveel dromen, ik zou ook graag voor een boek illustreren!”
Bekijk het blog met meer illustraties van Mimi Nizan.Foto's: Mimi Nizan

1 opmerking:

  1. Ahw, heeft nog helemaal niemand gereageerd :( ik vind het een leuk interview Lau! Ik ken deze blogster nog niet, dus ik ga haar site NU opzoeken! xx.

    BeantwoordenVerwijderen