zondag 26 mei 2013

Al 50 jaar legendarisch: The Beatles – Please Please Me

The Beatles, wie kent ze niet? Generatie op generatie worden de succesvolle nummers doorgegeven en zelfs in de hedendaagse muziek zijn nog veel Beatles-invloeden te vinden. Wat hebben deze mannen teweeggebracht in de ontwikkeling van de popmuziek? 

De basis voor The Beatles werd in 1957 gelegd, maar het was zes jaar later dat de popgroep écht doorbrak. Deze doorbraak, inmiddels 50 jaar geleden, veranderde niet alleen het leven van de bandleden John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr, maar ook van vele jonge tienermeisjes. Na het uitbrengen van hun eerste album Please Please Me hadden de getalenteerde muzikanten de wereld aan hun voeten liggen. En dat terwijl de opname van het album slechts één dag had geduurd en een kleine 400 Britse pond kostte. Maar het deerde niet, want het debuutalbum werd een megasucces en bleef 30 weken op nummer 1 in de Britse albumlijst, waarna het werd ingehaald door hun tweede album. 

Beatlemania 
Please Please Me bewees dat The Beatles een glansrijke carrière tegemoet gingen. Speelde de band voorheen voornamelijk alleen in The Cavern Club in Liverpool, na het uitbrengen van het debuutalbum stonden ze binnen korte tijd in grote zalen te spelen. Het Palladium, Royal Albert Hall en The Royal Variety Performance zijn enkele Londense voorbeelden waar de band succesvolle optredens had. Ze gaven honderden concerten in Groot Brittannië, waarna de muzikanten succes kregen in Zweden en vervolgens de rest van de wereld veroverden. De jaren die volgden waren The Beatles vooral in Australië, de Verenigde Staten, Europa en Azië immens populair. 

Deze populariteit ging gepaard met een hysterie rondom de band. Vrij snel na de doorbraak van The Beatles wordt de term Beatlemania in het leven geroepen. De band krijgt te maken met hysterische reacties van voornamelijk jonge tienermeisjes, die tijdens concerten met hun gegil de muziek overstemden. In Groot Brittannië is deze mania niet te negeren en kan niemand meer om het succes van The Beatles heen. De hysterie blijkt gauw het nieuwe leven van de jonge mannen te zijn. Het maakte niet uit waar de groep verscheen, de aanwezigheid van The Beatles zorgde voor langdurig oponthoud door een massa aan fans. Straten stonden vol met jonge meiden die maar al te graag een glimp van de muzikanten opvingen. Dranghekken mochten niet baten en er moest vaak politie aan te pas komen om fans in toom te houden. De hectiek bleek een routine te worden rondom ieder optreden en de band kreeg niets dan lovende reacties. De hysterische voorgrond van de bijna alleen maar vrouwelijke fans maakte de Beatlemania in een mum van tijd bekend. 

Please Please Me 
Het debuutalbum van The Beatles moest beschikken over 14 nummers voor een volwaardig album. De band had er tot dan toe nog maar vier op de plank liggen en moest er dan ook nog 10 produceren om de lp vol te krijgen. De muzikanten kozen er daarom voor om een aantal covers op het debuutalbum te plaatsen en dit is geen verkeerde keuze geweest. Vooral de gecoverde Twist and Shout is hier een goed voorbeeld van, het nummer bereikte verschillende keren de hitlijsten. 


Het door McCartney en Lennon geschreven nummer Love Me Do zorgde een jaar eerder al voor de landelijke doorbraak van The Beatles. De band deed er dan ook goed aan om dit nummer op het album te plaatsen. Het lied heeft een originele Beatles sound en kenmerkt zich door de aanwezige mondharmonica en het constante drumgeluid. De instrumenten zijn hiermee perfect op elkaar afgestemd en de zang van de twee heren vult het geheel goed aan. Het nummer weerspiegelt de stijl van The Beatles die zij met het album ontwikkelen en blijkt voor de toekomst een legendarisch geluid voor het creëren van de huidige popmuziek. Het startsein van de revolutie in de muziekwereld is hiermee dan ook gezet.

Dit artikel is gepubliceerd op nadelunch.com.

2 opmerkingen:

  1. Ik als fan heb je artikel natuurlijk geliked en gedeeld op FB :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh the Beatles vind ik toch wel zo fijn. :) Mooi hoe je het artikel hebt geschreven en wat lekker op Love Me Do weer eens te luisteren! x

    BeantwoordenVerwijderen