zaterdag 19 april 2014

DIY: Kleding verven

Wat te doen met kleding die je nooit draagt vanwege de kleur, maar eigenlijk heel lekker zit? Simpel… een ander kleurtje geven! En dat het helemaal niet zo moeilijk is, ga ik hier laten zien. Het is zonde dat deze items langer in de kast blijven liggen of uiteindelijk zelfs de deur uitgaan terwijl ze qua model gewoon nog perfect zijn. Ik had al heel lang een ZARA broek in de kast liggen die toen ik hem kocht een mint kleur had (zie hier), maar inmiddels heel vaal lichtblauw was geworden. Vanwege de vervaagde kleur draag ik deze broek al maanden niet meer, terwijl het model ontzettend fijn is. Aangezien ik momenteel een tekort aan lekkere zwarte broeken heb, leek het me een slim idee om de licht blauwe broek een zwarte kleur te geven. Naast de ZARA broek vond ik ook nog een hard groene broek -waarom heb ik die ooit gekocht?- en een lelijk verkleurd shirt van beiden H&M die van mij ook zwart mochten worden. You can never go wrong with black isn't? ;-)Voor het verven van de items gebruik ik textielverf van Dylon. Er zijn vast ook wel andere merken die textielverf verkopen, maar Dylon is het bekendste en betrouwbaarste merk dat ook nog een scala aan kleuren uitbrengt. In de wat grotere zaken van Kruidvat is het product altijd te koop, maar als je uit alle kleuren wilt kiezen kan je het beste in de Dylon webshop kijken. Er is verschil tussen wasmachineverf en handwasverf dus vergis je hier niet in. Vergeet ook geen zakje zout erbij te nemen, want dit zorgt ervoor dat de stof de kleur kan absorberen. Ik kocht wasmachineverf in kleur Velvet Black en zakje zout bij Textielstad in Tilburg, zij verkopen het overigens ook in hun webshop.


Voordat je de kleding gaat kleuren is het belangrijk om alle items even onder de kraan te houden. Zorg ervoor dat alles nat is en wring het dan goed uit. De kledingstukken moeten flink vochtig zijn voordat ze de wasmachine in gaan. Trek hierna handschoentjes aan zodat je niet lichamelijk in contact kunt komen met de verf. Kijk ook uit dat het niet op de kleding komt die je aan hebt.


Gooi het doosje kleurstof leeg in de wasmachine en leeg hier vervolgens het volledige zakje zout over. Er ligt nu een bergje poeder in de machine dat heel langzaam in de gaatjes zal verdwijnen.


Om ervoor te zorgen dat echt alles in de machine verdwijnt, ga je zachtjes met de trommel heen en weer. Hierdoor vallen de korreltjes vanzelf weg en wordt het bergje steeds kleiner tot deze volledig weg zal zijn. Wanneer alle poeder verdwenen is, kan je de natte kleding in de wasmachine doen. 


Zet de wasmachine aan zoals je dit altijd doet op een programma van 40 graden. In mijn geval zie je de kleding direct zwart kleuren en ook op de wasmachine zwarte druppels voorbij komen. Geen zorgen, dit gaat op het eind weer schoon worden. Nadat je programma klaar is, laat je de was erin zitten en draai je nog een keer een 40 graden programma met wasmiddel erbij. Hierdoor zal de stof gewassen worden en het overtollige verf verwijderen zodat de kleding niet zal afgeven. Nadat dit programma ook klaar is -je bent inmiddels een paar uur verder- kan de kleding opgehangen worden om te drogen. Zodra de items goed opgedroogd zijn, heb je er een aantal nieuwe kledingstukken bij! Wat opvalt is dat de stiksels van de oorspronkelijk groene broek nog steeds groen zijn. Dit heeft ermee te maken dat deze van polyester zijn en dit materiaal kan de kleurstof niet opnemen. Bij het shirtje is dit bij de mouwen en onderaan het shirt ook te zien. Ik vind dit zelf wel een leuk effect, maar hier moet je dus wel bij stil staan voordat je begint te verven. 

Nadat je kleding geverfd is ben je nog niet klaar met de wasmachine, want je wilt natuurlijk niet het risico lopen dat je volgende was ook zwart (of een andere kleur) wordt. Om er helemaal zeker van te zijn dat de machine schoon is, draai je een programma met een bolletje bleekmiddel op de hoogste graden. Hierna kan je nog een normaal programma met wasmiddel draaien. Je hebt er nogal wat geduld voor nodig dus, maar je krijgt er wel andere kleding en een schone machine voor terug.

3 opmerkingen:

 1. Heel goed idee! Ik heb nog een flinke stapel shirtjes liggen die perfect passen maar waarvan ik twijfel waarom ik ze ooit in die kleur gekocht heb, de oplossing dit!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. bedankt voor de uitleg en vooral de foto's. Ziet er goed uit.
  En ook fijn dat je wijst op de stiksels.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Super ik heb n hele dure jurk gekocht en in de winkel leek hij mooi rood maar thuis ciclaam ...dus ik ga hem rood maken ..bedankt !

  BeantwoordenVerwijderen