dinsdag 20 mei 2014

HEALTHY: Be a boardchick


Ik ben geen meisje-meisje, absoluut niet. Met alleen broers bevond ik me altijd al bij de stoerdere activiteiten. Ik hou wel van wat avontuur en ging graag op ontdekking uit, nog steeds eigenlijk. Naast mijn grote liefde voor skates -oh wat heb ik die ontzettend veel aan gedaan- was ook een skateboard mij niet vreemd. Hoewel ik er vaak niet bijster veel op presteerde, was ik wel graag buiten aan het klungelen. Tussen mij en de skatewereld ontstond een vriendschap die ik graag omhelsde. Ik herinner me dat ik rond m'n 12e maar al te graag op het skatepark hing, uiteraard met de herkenbare wijde broek en skate schoenen -die officieel van mijn broer waren, 3 maten te groot dus. Niet alleen het skaten trok mij, maar alles er omheen; de sfeer, muziek, kleding en zelfs het risico om hard te vallen en verwondingen. Ja ik denk dat mijn skate liefde al vroeg ontstond. Zodra ik het skateboard vaak genoeg had vast gehouden ging ik verder kijken. Tel mijn liefde voor een board op bij het feit dat ik een 'zomerkind' ben en uren in de zee kan zitten en de uitkomst is simpel: surfen. Dit begon als 10-jarige met peddelen op een surfplank in het Veerse Meer (stand-up paddelen? Ain't nothing new!) en een bodyboard in de Zeeuwse branding, tot ik de combinatie van een surfboard met flinke golven ontdekte. De rest is geschiedenis.

Surfboard
Hoewel ik surfen direct gaaf vond duurde het nog best lang voordat ik echt in de golven lag. In 2008 bevond ik me in het Californische water (oh hello, wauw!) en zag ik genoeg surfers, maar in Nederland is het iets lastiger. Ik woon niet aan de kust en ik kende niemand die surfde. Waar ik me dan mee vermaakte? Een overload aan filmpjes en prachtige foto's van voornamelijk de Roxy meiden. Het was dan ook op één van de jaarlijkse Roxy Jam Surfdays dat ik in Domburg voor het eerst op een plank stond. Weliswaar in de mini golfjes van Nederland maar dat was toen bijzaak. Even later reisde ik naar Vieux-Bouceau in Frankrijk om van het betere werk te proeven. De golven waar ik toen op stond... gaaf! Het geeft mij zo'n kick om een golf in controle te hebben en me op een plank te laten meevoeren. Ik heb de zee en golven altijd fascinerend gevonden, maar nu ik me er echt op kon bevinden (in plaats van er in en snakkend naar adem) was de klik er direct. Ik heb dan ook zoveel spijt dat ik in Bali niet heb gesurfd. Het surfparadijs dat hoog bovenaan mijn lijstje staat. Ik was er... maar de geplande surftrip zette ik niet meer door (why Laura? Why?!) Gelukkig lig ik deze zomer weer twee dikke weken in de golven van de Baskische kust, dit maal op Spaanse bodem.


Shortboard
Waar ik me tot het weerzien met de golven op bevind is mijn opvallende oranje shortboard. Gekregen van Surfblend en inmiddels mijn nieuwe maatje. Een shortboard is een stuk kleiner dan een skateboard en daarmee ook een grote uitdaging qua balans en snelheid. Maar hierdoor juist een extra goeie training in mijn huidige sportschema. Met m'n shortboard train ik mijn benen -met name mijn kuiten-  heel hard en laat dat nou net zijn wat ik graag wil. Behoorlijk goeie workout dus en met lekker weer heerlijk om te doen. Laatst wilde ik een ander hardlooprondje uitzetten en dit heb ik uiteindelijk lekker cruisend gedaan. Een nieuwe route erbij en 6,4km op een board afgelegd. Helaas was het vorige week nog heel veel aan het regenen waardoor er veel natte bladeren en losse takken lagen die een obstakel kunnen zijn. Gelukkig zien de weersvoorspellingen er nu wel beter uit.


Longboard
Op straat sta ik dan wel op een shortboard, maar in de zee is dit meer voor pro's weggelegd en lig ik op een stabieler longboard. Ik zou graag een eigen surfplank hebben, maar dan is het ook handig als ik hem wat vaker kan gebruiken. Verhuizen richting zee zit er voorlopig niet in, maar lijkt me voor de 'toekomst' een prima idee. Een surfboard doet het trouwens ook heel goed in mijn interieur dus wie weet binnenkort... Wat nu in ieder geval op mijn lijstje staat is een longboard om op straat te kunnen afwisselen. Ik gebruik mijn shortboard nu niet als vervoersmiddel, maar het lijkt me in de zomer heerlijk om mijn fiets te laten staan en rollend naar het station te gaan. Aangezien een longboard vanwege zijn formaat veel stabieler is dan een shortboard (geldt zowel op straat als in de zee) kan je hierop fijner grote rondes cruisen en ook wat makkelijker bagage zoals een rugzak meenemen. Daarnaast vind ik dancen op een board er onwijs gaaf uitzien. De naam zegt eigenlijk wel wat dit betekent, maar bekijk anders dit filmpje voor een idee. Een klein board is met twee voeten er op al vol, maar met een twee keer zo groot board zijn meer mogelijkheden natuurlijk. Een longboard staat nu dus bovenaan mijn wishlist. Laat maar komen die zomer!

Zin gekregen om een board onder je arm te hebben? Nog even een paar kleine tips op een rijtje:
  1. Als je graag wilt leren surfen raad ik aan om in de zomer een weekje de golven van Frankrijk, Spanje of Portugal in te gaan. Er zijn genoeg surfcamps in deze landen, de hoogte van het water is perfect en het is allemaal binnen Europa. Niet te veel twijfelen hierbij, maar gewoon gaan! Je bent gegarandeerd van een golf en hoeft het niet met de (meestal) stille branding van Nederland te doen. Vaak kan je ter plekke lessen nemen en anders liggen er genoeg surfers in het water om te helpen. Mocht je het niks vinden dan kan je er ook gewoon een zonvakantie van maken. De sfeer op een surfcamp is in ieder geval altijd heel gezellig!
  2. Wil je je wat meer verdiepen in de techniek van surfen dan adviseer ik je het boek Surf's up aan te schaffen. Hierin staan zowel instructies als historie en regels en kan je zonder dat je in het water ligt de sport rustig doornemen. Vooral handig ter voorbereiding op je surftrip, zodat je niet helemaal als rookie aankomt. Daarnaast is het zeker als je van boardsports houdt een fijn boek om in de kast te hebben staan. Je kunt het boek hier bestellen en hier alvast inzien.
  3. Ga je zelf een board aanschaffen? Laat je adviseren! Wat voor een board het ook is.. in een winkel weten ze al je vragen te beantwoorden en kan je meestal ter plekke verschillende boards uittesten. Voordeel is ook dat je meestal trucks en wieltjes los van je board kan kiezen om zo de fijnste combinatie die bij je wensen hoort te samen stellen. Dit is natuurlijk geen vereiste, maar wel fijn aangezien boards niet echt goedkoop zijn. Als je voor een surfplank komt, zal je als beginner met een longboard naar buiten komen maar ook dan is advies fijn.
  4. Begin je met rijden op straat, ga dan eerst op asfalt oefenen. Een egale weg rijdt fijner dan stoeptegels en is voor het eerste gestuntel een stuk veiliger. Ga nog niet moeilijk doen met stoepjes en probeer een zo makkelijk mogelijke weg te kiezen. Meestal is dit op een afgelegen locatie zoals bij een industrieterrein, maar dan heb je wel een groot oppervlak om op te testen.
  5. En daar op aansluitend; ga niet direct in het centrum en voor de ogen van veel mensen skaten als je net begint. In het centrum moet je op veel verkeer letten en heb je te maken met onverwachte gebeurtenissen waar je nog niet snel op kunt reageren. Daarnaast kan een vol terras voor een hoop druk zorgen die er misschien net juist voor zorgt dat je van je board op de grond valt. Ja charming… maar de belangrijkste tip: oefenen, oefenen, oefenen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten