woensdag 17 december 2014

HEALTHY: The Green Happiness detox week

Afgelopen week stond bij mij in het teken van detoxen. Na een hoop kruidnoten en chocolade vanwege Sinterklaas en met het aankomende (vr)eetfestijn van Kerst leek het me een goed idee om tussen deze feestdagen in wat rustiger aan te doen. Mijn lichaam is de laatste tijd nogal op hol geslagen en verdient onderhand een welverdiende rust. De meiden van The Green Happiness kondigden precies op het juiste moment een detoxweek aan waar ze graag met zoveel mogelijk mensen aan wilden deelnemen. Ik zag het nogal aan de late kant (om precies te zijn 1 dag vantevoren), maar meldde me meteen aan om mee te doen. Het is het proberen waard en ik beloofde mezelf dat als het echt niks zou zijn ik zo weer wat voedsel naar binnen mocht duwen.

Wat deze detoxweek precies inhield? Verspreid over 5 dagen ben je bewust met je maaltijden bezig en neem je geen lastig te verteren voedsel. Dit gaat het best wanneer je alles lekker in een blender doet en als een drankje makkelijk naar binnen gooit. Met andere woorden, je neemt enkel smoothies en eet niets van vast voedsel. Deze smoothies neem je 3 van de 5 dagen. De aller eerste dag (dit was bij mij maandag) heb je een afbouwdag waarin je alvast mindert met zwaar verteerbaar eten zodat je lijf went aan kleinere porties. De laatste dag na de smoothie detox (vrijdag bij mij) heb je juist een opbouwdag, je mag dan weer eten maar kan dit het beste rustig opbouwen zodat je niet meteen met dikke buikpijn van het eten neer gaat.
Waarom een detox? Dat moet je natuurlijk helemaal zelf bedenken. Je kan het voor allerlei verschillende redenen doen en dit verschilt daarom per persoon. Het enige wat ik je wel wil adviseren is dat je er ook daadwerkelijk achter moet staan. Ga niet 3 dagen jezelf uithongeren en op drankjes leven die je toch niet lekker vindt en als je geen dag zonder voedsel kan. Dan is het nogal lastig en doe je jezelf wel een zware week aan. Is dat niet het geval, dan is dit absoluut niet vervelend om te doen. Je kan makkelijk een paar dagen niet eten, want je krijgt alles gewoon binnen alleen dan drinkend in plaats van kauwend. Die vraag kreeg ik namelijk wel veel, dus daarom wil ik benadrukken dat ik het in ieder geval totaal niet naar vond. Anders zou ik dit natuurlijk ook niet doen. Zoals ik al aangaf is mijn lichaam de laatste tijd nogal op hol geslagen en dit was voor mij de reden om een detox te houden. Ik heb last van het prikkelbare darm syndroom waar ik het afgelopen jaar zo ontzettend veel last van heb gehad dat ik meer op mijn voeding moest gaan letten en dan voornamelijk op wat ik beter niet kon eten. Bepaalde producten zorgen bij mij voor een dikke oorlog binnenin mijn lijf, waardoor ik een hoop moet laten staan en alternatieven moet bedenken. Zo zijn lactose, gluten, koolzuur en alcohol absoluut niet mijn beste vrienden. Van veel voedsel merk ik dat ik het lastig kan verteren waardoor ik dus dagelijks klachten heb. Lijkt me daarom nu duidelijk waarom ik een paar dagen op smoothies leven geen slecht idee vond. Ik kreeg al mijn fruit en groenten gewoon binnen, maar dan op een easy te verteren manier waarmee ik geen buikpijn kreeg. Natuurlijk kan je een detox ook doen zonder dat je deze klachten hebt. Je gaat je er frisser en energieker door voelen of kan wat afvallen en strakker de kerst in.

Wel moet je rekening houden met dat je wat klachten kan krijgen. Je lichaam is niet gewend om niks te verteren en alleen vloeibaar voedsel binnen te krijgen en dit kan je merken. Ook deze klachten verschillen per persoon dus hou je er niet teveel aan vast. Ik kreeg vanaf dag 3 in ieder geval last van een lichte hoofdpijn en begon me slap te voelen. Het is tijdens een detox dan ook niet aan te raden om flink te gaan sporten, omdat je op veel minder voedingsstoffen je dag moet doorkomen en dus niet genoeg energie hiervoor hebt. Daarnaast kreeg ik het heel erg koud. Nu is het sowieso natuurlijk in de winter koud en is iedereen dik aangekleed, maar toen ik zat te bibberen en mijn collega's het heel warm hadden in een shirt had ik wel door dat het bij mij nu wat erger was. Hier is niks vervelends aan, gewoon wat meer rekening mee houden. Zo ruilde ik 's avonds mijn smoothie om voor een warme soep om weer een beetje op te warmen. Mag een soep dan vraag je je af? Ja, zolang je deze zelf maakt van verse producten en niks aan toevoegt. In feite is je soep dan gewoon een opgewarmde smoothie. Helemaal niks verkeerd mee dus en extra lekker in de winter!

Wil je de detox ook doen? Je kan hier in de webshop van The Green Happiness het detoxplan kopen en eventueel ook een smoothie guide met lekkere recepten die geschikt zijn als smoothie.

Benieuwd naar wat ik dronk?
Hieronder mijn smoothies van dag 2 & 3 die ik meenam naar mijn werk. Op mijn eerste detox dag was ik gewoon thuis en mixte ik iets wat ik niet heb bijgehouden. Dat is ook meteen het makkelijke aan de smoothies thuis drinken: als het niet naar je smaak is voeg je er gewoon nog wat aan toe tot je het lekker vindt. Als avondmaal maakte ik een verse wortel-pompoensoep en een courgette-erwtensoep. Dit is ontzettend makkelijk te maken door de groenten te koken in een bouillon (zonder E-nummers, ik gebruikte de bouillon blokjes van Zonnatura) en vervolgens te pureren met een staafmixer. De soepjes zien er niet spectaculair uit, maar zijn wel ontzettend lekker en vullen goed.


Ontbijt - monsterlijk groen
2 bananen
2 sinaasappels
grote hand spinazie
1 citroen
theelepel chiazaad
eetlepel lijnzaad

Snack - bruin toetje
3 kleine dadels
45 gram havermout
200 ml rijstmelk
eetlepel raw cacao nibs
theelepel kaneel

Lunch - oranje boven
250 gram wortels
halve verse ananas
1 banaan
3 sinaasappels
theelepel chiazaad

Snack - licht groen maskertje
1 komkommer
1 avocado
1 mango

Ontbijt > groene derrie
halve verse ananas
grote hand spinazie
3 sinaasappels
2 bananen

Snack > gele exotico 
100 gram bevroren mango
125 gram bevroren ananas
2 sinaasappels
1 banaan
1 citroen
theelepel chiazaad
eetlepel lijnzaad

Lunch > donker groene
1 mango
3 kiwi's
grote hand spinazie
100 wortels

Snack > rode
250 gram bevroren frambozen
200 gram bevroren blauwe bessen
150 gram bevroren aardbeien
1 appel
100 ml water

2 opmerkingen: